Portugalinpodengo

Historiaa
Portugalinpodengo on vanha portugalilainen metsästyskoirarotu, jota käytetään kotimaassaan yhä edelleen metsästykseen. Pääasiallinen riista on kani, joka oli ennen tärkeä ravinto maaseudun ihmisille. Metsästettäessä pienet podengot ajavat kanit liikkeelle vaikeakulkuisessa maastossa kallionkolojen ja pensaiden seasta ja keskikokoiset podengot juoksevat riistan kiinni avoimella maalla.

Podengoja on kolmea kokoa ja kahta karvanlaatua. Suomessa on pieniä karkea- ja sileäkarvaisia, samoin keskikokoisia karkea- ja sileäkarvaisia. Suuria podengoja on tällä hetkellä yksi sileäkarvainen.

Pientä podengoa on Portugalissa ensin kasvatettu vain sileäkarvaisena. Tästä johtuen sileäkarvainen muunnos on tyypiltään yhtenäisempi kuin karkeakarvainen vielä nykyäänkin. Ensimmäinen pieni karkeakarvainen podengo on rekisteröity Portugalissa vasta v. 1976. Pienet karkeakarvaiset podengot olivat ensin alkuun usein vain kääpiökasvuisia keskikokoisia podengoja, kunnes 1980-luvulla pientä karkeakarvaista muunnosta ryhdyttiin kehittämään systemaattisesti. Rodun myöhäinen synty näkyy vielä vaihtelevuutena turkin laadussa ja pituudessa, kallon linjoissa, silmien pyöreydessä ja vaihtelevuudessa rungon mittasuhteissa.

Koko
Pieni podengo on useimmiten 25 – 30 cm korkea. Rotumääritelmän mukaan koko saa vaihdella 20 – 30 cm:n välillä Pieni podengo on hiukan korkeuttaan pidempi, eli ei aivan neliömäinen. Painoa on yleensä 4 – 7 kg.

Terveys
Podengoilla ei ole rotukohtaisia perinnöllisiä sairauksia .Niillä esiintyy rodusta riippumattomia, koirilla yleisesti esiintyviä perinnöllisiä sairauksia jonkin verran. Tällaisia ovat esim. epilepsia, Legg-Perthes eli reisiluunpään kuolio, patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno, silmäsairaus PRA, distichiasis eli ylimääräiset ripset ja allergia. Tapausten määrä on pysynyt melko vähäisenä. Joillakin koirilla silmät vuotavat.

Harrastaminen
Podengo sopii seura- ja harrastekoiraksi. Se on aktiivinen ulkoilija ja sen on hyvä saada säännölliset päivittäiset lenkit, joihin saa kulumaan energiaa. Sen kanssa voi harrastaa mm. agilityä, vinttikoirien maasto- ja ratajuoksuja, koiratanssia, metsäjälkeä ja tokoakin. Podengo ei ole kuitenkaan luonteeltaan palveluskoiramainen. Arkitottelevaisuus sille on silti helppo opettaa.